До Дня вишиванки 2-Б клас

🌺До Дня вишиванки учні 2-Б класу оздоблювали паперову сорочку та слухали цікаву розповідь про те, що означають певний символ,квітка чи орнамент на ній 🌼

👆З давніх часів вишиванка та сам процес вишивання були не лише способом прикрасити текстиль. У кожному стібку зашифровані сакральні символи, які мають особливе значення та зберігають історію народу й ідентичність різних куточків України. 🤔Що ж означають ці символи ?

✅Гілочки калини – символ роду та оберіг української родини. Соковиті червоні ягоди говорять про здоровий і безсмертний рід. Українки щедро розшивали ними весільні рушники й вишиванки.

✅Мак – захист сім’ї та господарства від лихого ока й різних бід. Орнамент у вигляді квітки маку, коробочок з насінням, листочків символізує його захист від злих сил, а червоні пелюстки квітів (кров) – пам’ять про загиблих воїнів: членах сім’ї.

✅Вазон із квіткою, птахами та Берегинею – один із сильних і дієвих оберегів в українській вишивці. Це про зцілення, очищення від зла та охоронну магію. Вишивали його червоними нитками, додаючи чорні. Червоний символізує сонце, а також вогонь, що очищає від злих сил.

✅Півень – представник грозового полум’я, символ вогню, уособлення домашнього вогнища. Ось чому стилізоване його зображення можна знайти на дахах, шпилях будівель, скринях, рушниках – це талісман проти пожежі й вогню.

✅Маємо петриківський розпис, історичне коріння якого походить від древніх традицій настінних розписів (хати-«мазанки»), що сягають у глибину тисячоліть. Ці орнаменти несли глибоку космогонічну символіку та особливе магічне значення своєрідного оберега, що, як і народна пісня, зцілює та оберігає душу людини.

https://www.facebook.com/share/p/tGCEyjHCuUY4YpFM/